^

Sprekers over kunst - cultuur - muziek

Wil je weten waarom het een goed idee is om één van onze sprekers over kunst en cultuur en muziek in te huren? Omdat het zo’n interessante gespreksonderwerpen zijn! Op zoek naar extra sfeerbeleving en interactie? Dan kan je bij ons ook een bijzondere muzikant boeken.
Kunst wordt vaak omschreven als het product van menselijke creativiteit. Cultuur als levenswijze van een volk en synoniem van beschaving. En muziek als iets dat iedereen raakt. De onderwerpen hebben een directe en positieve impact op iedereen. Het actief of passief beleven van kunst bevordert de gezondheid en het algemene welbevinden.

Lees meer

Kunst - Cultuur - Muziek
©Sprekerspool

Goede sprekers over kunst en cultuur te vinden bij Sprekerspool

Sprekerspool koppelt je graag aan een van onze gepassioneerde sprekers over kunst en cultuur, én muziek. Elk van hen biedt veel toegevoegde waarde en tilt je evenement als vanzelf naar een hoger niveau.

First things first: wat is kunst eigenlijk?

Een definitie geven van kunst is vrijwel onmogelijk. Zelfs Wikipedia geeft toe dat “wat wel en niet onder ‘kunst’ wordt verstaan onderwerp is van voortdurende controverse”.

Eén ding is zeker, kunst:

 • prikkelt de zintuigen en de verbeelding
 • ontroert door schoonheid
 • en geeft de kijker een nieuwe ervaring en nieuwe inzichten

Slaagt de maker erin de kijker te overtuigen van zijn of haar bedoeling? Dan is er sprake van goede kunst. Onze sprekers over kunst en cultuur vertellen je er alles over.

Risico is het bepalende element van kunst. Als je geen risico neemt, hoe kan je dan iets moois maken wat nog nooit eerder is vertoond? Het is als een baby verwachten zonder seks te hebben. Je moet risico’s nemen.  (Francis Ford Coppola)

En wat is cultuur?

Cultuur is datgene wat de mens schept. Het verwijst naar de levensvisie en levenswijze van een volk, wat het doet en deelt met een grote groep individuen. Cultuur wordt vaak beschouwd als synoniem van beschaving én je kan cultuur aanleren.

Cultuur staat voor:

 • de gewoonten en gebruiken van een volk
 • de normen en gedragsregels die in een samenleving worden gevolgd
 • en die worden overgedragen naar volgende generaties

Is er een verschil tussen kunst en cultuur?

Kunst is een breed scala aan menselijke activiteiten én de producten hiervan, en komt in verschillende vormen. Beeldhouwen en schilderen, muziek en dans, literatuur, architectuur.

Cultuur omvat dan weer een breed scala aan menselijke gedragingen die voortdurend veranderen en beïnvloed worden door sociale conflicten, nieuwe technologieën en andere samenlevingen.

Kunst en cultuur gaan hand in hand gaan en zijn verbonden.

Ook cultuur en economie kunnen het trouwens goed met elkaar vinden. Een cultuurmaker kan veel leren van een CEO, en een CEO kan veel leren van een cultuurmaker. Onze sprekers over kunst en cultuur scheppen hier  duidelijkheid over.

Mogelijke thema’s van de sprekers over kunst en cultuur

 • Wat is kunst?
 • Wanneer is iets kunst?
 • Wat met kunst en geld?
 • Wat is cultuur en waar herken je het aan?
 • Hoe kan je cultuur beïnvloeden?
 • Welke soorten culturen bestaan er?
 • Is cultuur aangeboren of aangeleerd?
 • Wat is bedrijfscultuur? En hoe herken je het?
 • Welke types bedrijfscultuur bestaan er?
 • Wat als cultuur en economie hand in hand gaan?

Sprekers over kunst en cultuur, én muziek

We verwijzen gemakshalve nog eens naar Wikipedia. Weet je hoe de alwetende online encyclopedie muziek omschrijft?

Muziek is de kunstzinnige schikking en combinatie van de klanken van muziekinstrumenten en de menselijke stem om schoonheid van vorm dan wel uitdrukking van emotie te bereiken.

Alstemblieft! Laten we maar eens proberen zelf een definitie te geven. Eén ding is zeker, maak je muziek, dan maak je geluid dat je kan horen. Maar zeg niet – nooit – zomaar geluid tegen muziek! Muziek is vaak een mooi geluid dat bestaat uit hoge en lage, korte en lange tonen. And that’s it, folks!

No way, that’s not it, folks! Want muziek is emotie! 99% van de wereldbevolking wordt door muziek geraakt. Muziek heeft een enorme impact op ons, op ons brein, onze emoties, ons gedrag.

Heb je je al afgevraagd waarom bepaalde klanken ons zo in vervoering kunnen brengen? Dat komt omdat muziek de motorische gebieden in onze hersenen prikkelt en dopamine aanmaakt. Inderdaad, dat is die stof die je een gevoel van verliefdheid geeft…

Onze sprekers over muziek geven je graag alle uitleg. En als je het vriendelijk vraagt, doen ze dat zelfs al zingend.

Mogelijke thema’s van de sprekers over muziek

 • Wat is muziek?
 • Hoe komt het dat muziek je raakt?
 • Wat zijn de effecten van muziek op de mens?
 • Wat doet muziek met ons?
 • Word je slimmer van muziek?
 • Is muziek een verrijking voor het brein?
 • Beïnvloedt muziek ons gedrag?
 • Wat gebeurt er in je hersenen als je naar muziek luistert?

Boek een van onze sprekers over kunst en cultuur en muziek

Wil je gespecialiseerde sprekers over kunst en cultuur en muziek inhuren? In dat geval zit je goed bij Sprekerspool. Hieronder vind je een aantal geweldige exemplaren waarvan je veel zult leren.

Al onze sprekers over kunst en cultuur en muziek leven hun eigen adviezen, vertalen hun eigen inzichten naar de praktijk en helpen je verder op weg via een goed verhaal of interactieve les. En ze doen dat graag.

Hier vind je alvast meer informatie over Sprekerspool en over wat Sprekerspool doet.

Met een lezing van Sprekerspool kan je trouwens alle kanten uit. Je kan bij ons terecht voor een bespreking, betoog, college, essay, toespraak, traktaat, uiteenzetting, verhaal, voordracht…

Ook een workshop of interactieve les is mogelijk. En personal coaching is ook een optie. Vraag ernaar!

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om een boeiende en authentieke spreker over kunst en cultuur en muziek te boeken?

Neem gerust contact op.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in een spreker over ontwikkelingshulp?

Heb jij jouw match gevonden? Laat het ons weten!

Authentiek, gepassioneerd en deskundig. Elke spreker verbonden aan Sprekerspool beschikt over deze eigenschappen. Gegarandeerd!

Info & boekingen