^

Rik Vereecken

Rik Vereecken

Kenmerken

PrijsindicatiePrijs op aanvraag
OnderwerpDuurzaam ondernemen - Sociale economie, Duurzaamheid - Klimaat - Energie, Ontwikkelingshulp
Te boeken alsKeynote spreker, Inspirator, fluisteraar, Gast van een webinar
Talen
  • nl
  • fr
  • en

Info & boekingen

Rik Vereecken is een sociaal entrepeneur die focust op hernieuwbare energie en mensenrechten.

Je kent hem misschien wel van een Pano-reportage van een drietal jaar geleden waarin hij werd gevolgd in de Democratische Republiek Congo. Aanleiding was een kritisch artikel in Mo* Magazine waarin Rik de mistoestanden aanklaagde in de ‘goededoelenindustrie’.

Een gift blijkt inderdaad al te vaak een gif te worden. Bij elke gift hoor je de volgende vraag te stellen: “Wie maak ik hier gelukkig mee?” De ontvanger of jezelf, omdat je het gevoel hebt goed te doen?

Rik vertelt er je alles over.

Biografie

Meer dan tien jaar geleden vergeleek Rik Vereecken het Vlaamse/ Belgische/Europese energiebeleid al met de Titanic. De feiten geven hem jammer genoeg gelijk. Meer nog, Rik kan aantonen dat er meer zogenaamde smart Grids zijn in Afrika dan in Europa. In opinieartikels bekeek hij de intrede van de slimme meter dan ook met een kritische blik.

Naast zijn professionele activiteiten in energie en data heeft hij er tientallen werkbezoeken in Sub-Sahara op zitten als vrijwilliger voor Artsen Zonder Vakantie en Memisa.

Motto van Rik Vereecken

Waardigheid is het sleutelwoord om daadwerkelijk verandering te brengen.

Als voormalig voorzitter van Amnesty International Vlaanderen maken mensenrechten een belangrijk deel uit van zijn visie. In de DR Congo heeft hij goede contacten met bewegingen zoals La Lucha en de civiele maatschappij in Kivu.

Momenteel is Rik Vereecken bestuurder bij Yetu Smart Grids, Artsen Zonder Vakantie, RSM sustainability, byNubian, WZC Aalmoezenier Cuypers en Hydrobox.

Info & booking

Ontwikkelingssamenwerking resulteert volgens Rik Vereecken al te vaak in goedbedoelde schenkingen. Maar aanvaardt diegene voor wie ze bestemd zijn deze ook echt omdat ze nuttig zijn of om de schenker een plezier te doen?

Volgens hem moeten we gaan naar een evenwichtige relatie tussen twee partijen. Naar een duurzaam partnerschap op basis van vertrouwen en respect. En die moeten worden verdiend aan beide zijden.

Sleutels voor een beter leven

Rik Vereecken is intensief betrokken bij het project Jenga Maarifa (kennis delen in het Swahili), een samenwerking van Artsen Zonder Vakantie, de provincie Vlaams-Brabant en het bekende Panzi-ziekenhuis. Door samen meer dan 80 technici op te leiden, is de kwaliteit van de gezondheidszorg significant verbeterd. Zonder water of elektriciteit kan men immers geen goede zorg verlenen.

Als CTO van het Keniaans bedrijf Yetu Smart Grids zit hij mee aan de tekentafel en voert hij hernieuwbare energieprojecten uit in de rurale regio’s van Kenia en de DR Congo. Duurzame energievoorziening zorgt voor educatie, ontwikkeling in regio’s en betere gezondheidszorg.

 

 

 

Boek Rik Vereecken nu als spreker

Authentiek, gepassioneerd en deskundig. Elke spreker verbonden aan Sprekerspool beschikt over deze eigenschappen. Gegarandeerd!

Info & boekingen